Povestea mea: Cum am ajuns să îmi formez firma de avocatură în New York în baza programului de investitori E-2

New York E2 Visa lawyer

Una dintre cele mai sigure modalități de a obține un statut mai permanent în America și de a beneficia de oportunitățile de muncă, precum și integrarea în societatea americană, este prin programul de investitor E-2. Acest statut de investitor oferă drepturi depline de a lucra și de a trăi în Statele Unite ale Americii oamenilor care decid să investească și să dețină o afacere profitabilă  de orice tip, chiar și o firmă de avocatură. În acest articol, intenționez să împărtășesc experiența mea personală legat de procesul prin care am trecut până a deveni avocat și a deschide firma mea de avocatură la New York. Sper că experiența mea va fi utilă pentru alte persoane care doresc să-și deschidă o afacere în America  și să participe la modul de viață și de muncă în societatea americană.

Pe parcursul carierei mele în calitate de juristă, am lucrat în diferite domenii profesionale, cum ar fi dreptul internațional public, dreptul Uniunii Europene, societatea civilă, Organizația Națiunilor Unite și drepturile omului. La începutul carierei în domeniul juridic, motivația mea de a lucra în sfera dreptului internațional a provenit din dorinta de ajuta oamenii în exercitarea drepturilor și libertăților lor fundamentale prin intermediul organizațiilor internaționale. După un timp, am realizat ca aveam nevoie de modalități mai directe de a atinge acest scop și am decis să obțin licența pentru a practica avocatura în New York, să-mi deschid firma de avocatură și să ofer servicii juridice specifice fiecărei persoane în dependentă de nevoile lor. Cele trei domenii de practică pe care le-am ales sunt trusturile și planificarea imobiliară, drepturile persoanelor în etate și asistență legată de anumite categorii de viză pentru a emigra în America, inclusiv viza de investitor E-2 pe care am obtinut-o recent. Am ales aceste ramuri de drept, deoarece consider că este crucial ca fiecare om să se poată bucura de drepturile lui economice, precum dreptul de a-și proteja proprietatea, planificarea financiară, dreptul de a munci și de a trăi în Statele Unite, precum și dreptul persoanelor în vârstă de a se bucura de ultimele etape ale vieții cu demnitate, grijă și respect.

Procesul prin care am ajuns să activez în calitate  de avocat și a-mi stabili cabinetul de avocatură în New York a fost îndelungat și deloc ușor, dar și plin de satisfacții în același timp. După ce am obținut diplome în drept de la Universitatea Leiden, Olanda și Academia de Studii Economice din Moldova, am fost selectată, în urma unui proces de recrutare foarte riguros, să urmez un program de master în drept (LL.M.) la Columbia Law School in New York. Timpul petrecut la Columbia Law School a fost extrem de util, deoarece am avut șansa să studiez diferite subiecte de drept american (common law), care este un sistem juridic diferit de sistemul de drept civil specific pentru majoritatea țărilor europene, inclusiv Moldova. De asemenea, aici am început să-mi formez o rețea de cunoștințe (networking) care s-au dovedit a fi foarte importante pentru avansarea în cariera mea. După absolvire, am fost selectată pentru un număr de fellowships în domeniul juridic la New York, Bruxelles și Bangkok, Tailanda, concentrându-mă în special pe rolul Organizației Națiunilor Unite în menținerea păcii și securității în lume și dreptul internațional. După aceste experiențe, am realizat că îmi doream ca munca mea să aibă un impact mai direct și imediat asupra oamenilor pe care vroiam sa îi ajut. Prin urmare, m-am înregistrat pentru examenul de barou din New York, un examen pentru care m-am pregătit zilnic timp de o jumătate de an avand in vedere nivelul de dificultate. Ziua în care am aflat că am trecut examenul de barou a fost una dintre cele mai fericite din viața mea. Atunci m-am convins că dacă depui efort constant într-o manieră eficientă și disciplinată, răsplata va veni neapărat și emoțiile vor fi incredibile. Ultima etapă a fost depunerea jurământului pentru a fi admisă în profesia de avocat în statul New York.

Următorul pas a presupus identificarea cele mai bune metode de a practica avocatura și de a-mi prelungi statutul legal de trai în SUA. După consultarea cu un avocat în domeniul imigrației, am concluzionat că aveam șanse bune să fiu eligibilă pentru statutul de investitor E-2, care poate fi obținut de cetățenii din orice țară care are un tratat cu Statele Unite menirea căruia este de a facilita colaborarea în domeniul comerțului și investițiilor dintre SUA și statele respective. Există peste 60 de țări care au semnat acest tratat cu SUA, din fericire pentru mine, inclusiv Moldova.

Există două modalități principale de a te califica pentru statutul de investitor. Prima modalitate presupune cumpărarea de către cetățeanul străin (și familia lui) a unei afaceri deja existente în SUA și investirea unei sume substanțiale în această afacere. Termenul “sumă substanțială” nu a fost definit clar de către autoritățile imigraționale în SUA, de aceea decizia este lăsată la discreția ofițerului care revizuiește cazul. A doua modalitate este de a înființa o afacere în SUA și de a demonstra într-un plan de afaceri modul în care afacerea va fi profitabilă în primii cinci ani. Eu am ales a doua opțiune și am înființat Cabinetul de Avocatură Vizdoaga, care este o societate cu răspundere limitată (PLLC) cu sediul la New York.

Procesul de colectare a tuturor documentelor necesare a fost lung și frustrant pe alocuri. Serviciile de cetățenie și imigrare din SUA (USCIS) au cerut dovada acreditării mele (licența de a practica avocatura în New York și experiență în domeniul juridic), un plan de afaceri detaliat care explică modul în care firma de avocatură va fi profitabilă, numărul de angajați care vor fi recrutați în perioada inițială de cinci ani, salariile pentru fiecare tip de angajat (partener, asociat, asistent), dovada locației fizice a biroului și o strategie de marketing clară și convingătoare legată de cum voi atrage clienți. Chiar dacă acest proces a luat mult timp și energie, totuși am avut opțiunea de a solicita o revizuire rapidă a cazului meu și în decurs de o luna de la depunere, cererea pentru obținerea statutului de investitor E-2 mi-a fost aprobată.

În cele din urmă, toate eforturile și timpul dedicat acestui proces s-au dovedit a fi total pe măsura așteptărilor. Acum pot să-mi desfășor activitatea profesională și să practic avocatura în New York fără a avea nevoie de permis de muncă sau alte documente suplimentare.

Cele mai importante avantaje ale statutul de investitor E-2 include:

  • Libertatea de a conduce afacerea d-stră în Statele Unite ale Americii
  • Soțul/soția investitorului primește automat autorizație de muncă
  • Copiii investitorilor E-2 pot frecventa școlile publice locale fără taxe suplimentare
  • Investitorii pot călători liber în cadrul SUA, precum și în afara SUA
  • Oportunitatea de a prelungi statutul de investitor la fiecare 2 ani. Nu exista un termen limită de prelungiri atata timp cat afacerea este operațională și nu a dat faliment.

Dacă considerați că un program pentru investitori E-2 ar fi potrivit pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră, sunt disponibilă de a oferi asistența necesara astfel incat sa incepeti să vă construiți visul american. Experiența mea personală de investitor mă ajută să înțeleg acest proces și să ofer sfat util și calificat. Nu ezitați sa ne contactați pentru o consultație gratuită.

Font Resize
Contrast
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin